Loon
Op deze pagina
Loonvoorwaarden
Begrip
De werkgever die in België werknemers detacheert, is ertoe gehouden, voor de arbeidsprestaties die er worden verricht, de loonvoorwaarden (dwz. de minimale loonbarema’s, voordelen en vergoedingen) na te leven die bepaald worden door conventionele bepalingen die door de Koning algemeen verbindend verklaard zijn (met andere woorden collectieve arbeidsovereenkomsten die strafrechtelijk beteugeld worden) met uitzondering van de bijdragen aan aanvullende bedrijfspensioenregelingen.
Minimale loonbedragen
- Minimale loonbedragen bepaald door sectoriele collectieve arbeidsovereenkomsten
- De minimale loonbedragen worden in principe vastgesteld per activiteitensector door het bevoegde paritair comité.
Deze bedragen vormen het brutoloon.
De collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) die in deze comités worden gesloten bevatten bepalingen voor de berekening van de lonen die , in voorkomend geval, volgens verschillende kwalificatie- en functieniveaus worden vastgesteld.
De onderwerping aan een bepaald paritair comité hangt af van de hoofdactiviteit van de onderneming.
Om te weten komen tot welk paritair comité (activiteitensector) uw onderneming behoort, kunt u contact opnemen met de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten : SPOC.LabourInspection@employment.belgium.be
- Als voorbeeld kunt U bijkomende inlichtingen verkrijgen door de documenten te raadplegen die betrekking hebben op de volgende paritaire comités :
- PC 111 Metaal-, machine- en elektrische bouw (PDF, 680.25 KB)
- PC 116 Scheikundige nijverheid (PDF, 394.84 KB)
- PC 118 Voedingsnijverheid: Vleesconserven: worsten, pekelvlees, gerookt vlees en vleesderivaten ; Darmfabrieken: het bewerken en behandelen van ruw, droge vellen, het kalibreren en plakken inbegrepen ; Vetsmelterijen ; Pluimveeslachterijen ; Slachthuizen (PDF, 619.13 KB)
- PC 121 Schoonmaak (PDF, 413.04 KB)
- PC 124 Bouwbedrijf (PDF, 486.88 KB)
- PC 126 Stoffering en houtbewerking (PDF, 657.44 KB)
- PSC 140.03 Wegvervoer en de logistiek voor rekening van derden : deelsector rijdend personeel (PDF, 445.89 KB)
- PC 144 Landbouw (met uitzondering van de bedienden en de vlasteelt, de hennepteelt en de eerste verwerking van vlas en/of hennep) (PDF, 217.75 KB)
- PC 145 Tuinbouwbedrijf (met uitzondering van de bedienden) (PDF, 496.98 KB)
- PSC 149.01 Elektriciens: installatie en distributie (PDF, 331.42 KB)
- PC 200 Bedienden (PDF, 458.99 KB)
- PC 207 Paritair Comité voor bedienden van de scheikundige nijverheid (PDF, 350.39 KB)
- PC 209 Bedienden der metaalfabrikatennijverheid (PDF, 351.76 KB)
- PC 220 Bedienden uit de voedingsnijverheid (PDF, 402.29 KB)
- PC 302 Hotelbedrijf (PDF, 696.89 KB)
- De minimale loonbedragen worden in principe vastgesteld per activiteitensector door het bevoegde paritair comité.
- Wanneer de activiteit uitgeoefend tijdens de detachering een paritair comité (activiteitensector) betreft die niet is beschreven in de hierboven vermelde documenten, kan men informatie over de sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten die van toepassing zijn in dit paritair comité en de voorwaarden die bepaald worden door deze collectieve arbeidsovereenkomsten terugvinden via volgende website : https://www.minimumlonen.be/index.html?locale=nl
- Minimale loonbedragen voorzien door nationale collectieve arbeidsovereenkomsten (interprofessioneel)
Indien uw onderneming tot een activiteitensector behoort waarvoor het paritair comité geen enkel minimum loonbedrag heeft vastgesteld, is het gemiddeld minimum maandinkomen van toepassing dat is bepaald op interprofessioneel niveau (d.w.z. toepasselijk op de ganse privé-sector).
Vanaf 1 mei 2024 bedraagt dit 2.070,48 € voor de werknemers van 18 jaar en ouder.
Bijkomende informatie bovenop de hogerstaande info kan worden opgevraagd bij de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten (Belgische arbeidsinspectie): SPOC.LabourInspection@employment.belgium.be.
Afwijking van de verplichting van het toepassen van de Belgische loonvoorwaarden
Betaling van het loon
Vrijstelling van het bijhouden van de Belgische sociale documenten
De werkgever die werknemers naar België detacheert kan gedurende 12 maanden vrijgesteld zijn van het opstellen en het bijhouden van de Belgische sociale documenten betreffende het loon op basis van vergelijkbare documenten uit het oorsprongsland.
Hoofdelijke aansprakelijkheid inzake lonen
Wanneer een werkgever het verschuldigde loon niet (volledig of gedeeltelijk) betaalt aan zijn werknemer, bepaalt de wet van 12 april 1965 regelingen van hoofdelijke aansprakelijkheid die deze werknemer toelaten om, onder bepaalde voorwaarden, de betaling van dit verschuldigd loon subsidiair te bekomen bij bepaalde derden die als hoofdelijk aansprakelijken beschouwd worden.
In geval van detachering van werknemers kunnen voornamelijk twee regelingen van hoofdelijke aansprakelijkheid van toepassing zijn: