Opgelet voor phishing!

Soms wordt de identiteit van de FOD Werkgelegenheid gebruikt bij pogingen tot online fraude (phishing, oplichting).

De FOD Werkgelegenheid krijgt geregeld meldingen van mensen die een vals e-mailbericht ontvingen dat verzonden werd door de afzender “FOD Werkgelegenheid” met het adres fod@werk.belgie.be. In deze e-mail staat dat men in aanmerking komt voor een terugbetaling van de FOD Financiën.

Achter deze mail gaan oplichters schuil die op een frauduleuze manier de benaming van onze instelling gebruiken. Het gaat om een poging tot phishing waarbij gevraagd wordt om persoonlijke documenten en gegevens op te sturen met het oog op fraude en oplichting.

Hoe herkent u een poging tot fraude?

Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Maar hoe herken je die valse e-mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen.

E-mailadres

De officiële extensies van onze e-mailadressen zijn @werk.belgie.be en @emploi.belgique.be. Als de afzender van de e-mail deze extensies niet gebruikt of een e-mailadres dat goed op het officiële adres lijkt, gaat het om fraude.

Opgelet! Ook als de afzender van de e-mail een van deze twee officiële extensies gebruikt, is dit niet altijd een garantie dat de e-mail echt is! Controleer altijd de andere fraude-indicatoren, zoals de inhoud van de e-mail.

Inhoud van de e-mail

Wanneer u een bericht krijgt dat men (bijvoorbeeld de FOD Financiën) u een bepaald bedrag gaat terugbetalen (en hierbij uw vertrouwelijke bankgegevens vraagt), dan gaat dit hoogstwaarschijnlijk om phishing.

Bent u nog niet zeker of het om fraude of phishing gaat? Lees meer tips over het herkennen van fraudepogingen op Safeonweb.be

Vermoedt u een poging tot fraude?

Heeft u een e-mail gekregen en u denkt dat het om fraude gaat? Stuur de e-mail door naar verdacht@safeonweb.be. Klik niet op de links en stuur het bericht niet door naar je contacten.