Statistieken

Deze rubriek bevat een ruim overzicht aan gegevens op jaarbasis over de arbeidsmarkt in België en de gewesten in al zijn aspecten en plaatst deze in het perspectief van de Europese Unie. Het gaat onder meer om informatie over werkgelegenheid, werkloosheid, opleiding, gezin en arbeid…  De reeks omvat onder meer de indicatoren die in het kader van de Europese Werkgelegenheidsstrategie worden opgesteld, alsook de indicatorenreeks “Kwaliteit van de arbeid” en andere indicatorenprocessen.  
Tenzij anders vermeld, is het betreffende gewest deze van de woonplaats. In de cijfergegevens wordt een punt gebruikt als scheiding tussen duizendtallen en een komma om de decimalen af te zonderen.

Om de toestand op de arbeidsmarkt van nabij op te volgen, verzamelt en berekent de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg maandelijks verschillende gegevens die op relatief korte termijn beschikbaar zijn.  Het gaat vaak om gegevens uit administratieve bronnen of om een combinatie daarvan met (al dan niet voorlopige) informatie uit enquêtes. De op deze basis berekende indicatoren voldoen derhalve niet altijd aan de kwaliteitsnormen die in principe gelden voor de structurele indicatoren en zijn grotendeels niet internationaal vergelijkbaar vanwege hun belangrijke link met de structuur van de Belgische arbeidsmarkt, maar ze maken het mogelijk om op korte termijn een goed idee te krijgen.

Tenzij anders vermeld, is het betreffende gewest deze van de woonplaats. In de cijfergegevens wordt een punt gebruikt als scheiding tussen duizendtallen en een komma om de decimalen af te zonderen.

Het is van kapitaal belang om de evolutie van de arbeidsmarkt en de arbeidsomstandigheden in kaart te brengen waarmee bepaalde categorieën van personen worden geconfronteerd vanwege hun origine en hun migratieachtergrond. Dat maakt het immers mogelijk om te evalueren in hoeverre de vastgestelde problemen voortvloeien uit de organisatie van de arbeidsmarkt, om te anticiperen op toekomstige evoluties en om de juiste antwoorden te bedenken. Om die reden wordt de gefaseerde ontwikkeling van de “Socio-economische Monitoring” voortgezet. Het is de bedoeling dat bij elke publicatie de aanpak ervan wordt geconsolideerd en het onderzoek wordt uitgebreid.

Deze rubriek bevat alle bijlagen van het rapport "Socio-economische monitoring 2019 : arbeidsmarkt en origine".

Bij gebruik van deze gegevens, gelieve de volgende bron te vermelden: “Bron: Datawarehouse arbeidsmarkt en sociale bescherming, KSZ. Berekeningen en verwerking: FOD WASO / UNIA”

Het is van kapitaal belang om de evolutie van de arbeidsmarkt en de arbeidsomstandigheden in kaart te brengen waarmee bepaalde categorieën van personen worden geconfronteerd vanwege hun origine en hun migratieachtergrond. Dat maakt het immers mogelijk om te evalueren in hoeverre de vastgestelde problemen voortvloeien uit de organisatie van de arbeidsmarkt, om te anticiperen op toekomstige evoluties en om de juiste oplossingen te bedenken. Om die reden wordt de gefaseerde ontwikkeling van de “Socio-economische Monitoring” voortgezet. Het is de bedoeling dat bij elke publicatie de aanpak ervan wordt geconsolideerd en het onderzoek wordt uitgebreid.

Deze rubriek bevat alle bijlagen van het rapport "Socio-economische monitoring 2022 : arbeidsmarkt en origine".

Bij gebruik van deze gegevens, gelieve de volgende bron te vermelden: “Bron: Datawarehouse arbeidsmarkt en sociale bescherming, KSZ. Berekeningen en verwerking: FOD WASO ”

CAVEAT:

Opleidingsniveaus en studiedomeinen: door een kleine wijziging in de categorieën van het opleidingsniveau en het studiedomein konden de gegevens pas vanaf 2011 worden bijgewerkt. Elke vergelijking tussen gegevens van vóór 2011 en latere gegevens in tabellen met één van deze twee variabelen moet daarom met voorzichtigheid worden gemaakt, en de breuk in de reeks moet worden vermeld.

Werkgelegenheid en inactiviteit: grensarbeiders werden voorheen tot de inactiviteit gerekend. Na hun herindeling als werknemers zijn de tabellen over de werkzaamheid (reeks 2) en de inactiviteit (reeks 10) bijgewerkt. Deze actualisering kon alleen worden uitgevoerd met gegevens vanaf 2011, daarom worden eerdere gegevens niet meer gepubliceerd. Bovendien beschikken wij niet over de beroepskenmerken van deze werknemers of over de variabele waarmee wij hen in de andere tabellen kunnen onderscheiden, zodat zij in daarin nog steeds als inactieven worden beschouwd.

Deze rubriek bevat alle bijlagen van het Rapport Diversiteit 2024.

Dit eerste Rapport Diversiteit van de FOD Werkgelegenheid bouwt voort op de traditie van de “Socio-economische monitoring – Arbeidsmarkt en origine” die sinds 2013 tweejaarlijks werd gepubliceerd. Waar de Monitoring zich beperkte tot het in kaart brengen van de diversiteit op vlak van origine op de Belgische arbeidsmarkt heeft dit rapport de ambitie om alle meetbare aspecten van diversiteit – en dus de verschillende criteria in de antidiscriminatiewet – te vatten. We bekijken daarbij de verschillende variabelen die een impact kunnen hebben op de loopbaan, en hebben geïnvesteerd in nieuwe methodologieën om de invloed van langdurige ziekte, handicap en seksuele geaardheid in groot detail in kaart te brengen.

Bij gebruik van deze gegevens, gelieve de volgende bron te vermelden: “Bron: Datawarehouse arbeidsmarkt en sociale bescherming, KSZ. Berekeningen en verwerking: FOD Werkgelegenheid ”

Leeswijzer bij de variabelen opleidingsniveau en studiedomein

Op het moment dat we de data voor dit rapport verwerkten, waren er nog een aantal tekortkomingen met betrekking tot de variabelen ‘opleidingsniveau' en 'studiedomein'. Ten eerste worden gegevens over niet-universitair hoger onderwijs in de Federatie Wallonië-Brussel vanaf 2019 niet langer opgenomen in de KSZ. Ten tweede waren de gegevens van de Statbel Census slechts beschikbaar tot 2017. De recentere gegevens van de Census 2021 werden pas in het Datawarehouse geïntegreerd toen het rapport al ver gevorderd was en bevatten bovendien niet de benodigde informatie over het studiedomein.  

Als gevolg van deze belemmeringen en vanwege de constructie van de variabele ‘opleidingsniveau' kunnen de gegevens die in dit verslag worden geanalyseerd en in deze bijlagen worden gepubliceerd lichte overschattingen of onderschattingen van het opleidingsniveau vertonen – vooral voor de jongste leeftijdsgroepen – in vergelijking met de gegevens van de Census 2021. Waar mogelijk hebben we ons dus geconcentreerd op personen van 25 tot en met 64 jaar. Desondanks moeten de gegevens volgens opleidingsniveau en studiedomein met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd.

Ook geven de gegevens geen volledig beeld van veranderingen in opleidingsniveau doorheen de tijd. Daarom hebben we geen evoluties in deze variabele geanalyseerd, en de gegevens voor 2011 tot 2021 in de bijlagen bij dit verslag geven slechts een idee van de beschikbaarheid van de variabele.