Werken bij de FOD

Op deze pagina

  Lopende vacatures

  Momenteel zijn we op zoek naar:

  Selectiedeskundige (m/v/x) - Startbaanovereenkomst (< 26 jaar) – NL – niveau B 

  Voor werkaanbiedingen bij andere federale overheidsdiensten kan je terecht op Werkenvoor.be.

  Werken voor de FOD Werkgelegenheid

  Opdrachten

  De medewerkers van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg voeren uiteenlopende opdrachten uit, met als hoofddoel het verhogen van de kwaliteit van de arbeid in België: het bestrijden van sociale fraude/dumping, bijdragen tot meer veiligheid en welzijn voor werknemers, uitwerken en/of controleren van maatregelen opstellen van een wettelijk kader voor de tijdelijke werkloosheid, bemiddelen bij sociale onrust in bedrijven, opvolgen van onderhandelingen over loonaanpassingen in de verschillende sectoren, optimaliseren van administratieve procedures voor een betere dienstverlening aan de burger, enz.

  DE FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg telt momenteel +/- 1000 medewerkers.

  Waarden

  In onze relaties met de externe en interne partners plaatsen wij de kernwaarden engagement, solidariteit, professionalisme, integriteit en openheid voorop.

  Waarom kiezen voor een job bij de FOD Werkgelegenheid?

  De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg wil een aantrekkelijke werkgever zijn die competente medewerkers aantrekt én ze ook behoudt. Onze medewerkers zijn onze beste ambassadeurs.

  Maatschappelijke meerwaarde

  Onze gevarieerde en uitdagende jobs hebben één grote gemene deler: je doet iets voor de samenleving. Wie voor de overheid als werkgever kiest haalt hieruit doorgaans veel voldoening.

  Een organisatie op mensenmaat

  Er zijn jobs voor zowel schoolverlaters als mensen met een aantal jaren professionele ervaring op de teller. Gelijke kansen staan centraal.

  Met de overheid als werkgever ben je zeker dat het evenwicht tussen werk en privé bewaakt wordt. Je hebt een mooi aantal verlofdagen, er zijn flexibele werktijden en telewerk. Daarnaast zijn er verloven voor alles levensfasen of onverwachte gebeurtenissen die je tegenkomt. Kortom, je werk-privé kan netjes in balans blijven en dit op maat van elk.

  Nieuwkomers worden verwelkomd met een uitgebreid onthaal- en integratietraject. Het traject duurt een jaar en is gericht op informatie, opleiding, begeleiding (o.a. door een mentor) en het leggen van nuttige contacten. Netwerken wordt extra gestimuleerd via de jaarlijkse integratiedag.

  Ook je welzijn wordt bewaakt doorheen je loopbaan. Zowel via contactpersonen (Cel psychosociaal welzijn, vertrouwenspersonen) als via enquêtes o.a. over welzijn op het werk om de werkervaring van haar personeel te verbeteren.

  Focus op ontwikkeling

  De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg is een kennisorganisatie en professionalisme is één van haar kernwaarden. Om haar opdrachten in de verschillende domeinen te realiseren zijn vakbekwame medewerkers nodig.  Daarom biedt de FOD aan alle personeelsleden reële mogelijkheden voor het verbeteren van competenties en het ontwikkelen van interesses. Met een streefcijfer van 10 opleidingsdagen per jaar voor elke medewerker (ter vergelijking: gemiddeld 5 in de privésector) word je gestimuleerd om je expertise op te bouwen en scherp te houden. Daarnaast bieden we de nodige omkadering via coaching en begeleiding.

  Heb je de ambitie om door te groeien en meer verantwoordelijkheden op te nemen? Dan kan je deelnemen aan bevorderingsprocedures.

  Wil je je talenten exploreren of je leerproces/prestaties verbeteren?  Dan kan je loopbaanbegeleiding of ontwikkelingsgerichte coaching volgen. Een neutrale, professionele begeleiding door een interne of externe coach is steeds gegarandeerd.

  Financiële en sociale voordelen

  Naast een correcte verloning en functie-gerelateerde vergoedingen (o.a. voor de arbeidsinspecteurs) biedt de FOD ook heel wat extra voordelen, zoals gratis woon-werkverkeer, voordelen en interessante aanbiedingen via de FED+-kaart, voordelige tarieven voor verzekeringen of een gsm-abonnement, een geboortepremie/adoptiepremie, sinterklaas- en cadeaucheques en kinderopvang tijdens de schoolvakanties.

  Via de salarissimulator kun je je bruto- en nettoloon berekenen door een aantal vragen te beantwoorden.

  Medewerkers die nood hebben aan morele, administratieve of financiële begeleiding kunnen terecht bij de sociale dienst waar maatschappelijk assistenten permanent een luisterend oor bieden.

  Activiteiten buiten het werk

  Er is een personeelsvereniging die recreatieve, sportieve en culturele activiteiten organiseert (bv. een stadsbezoek, een bezoek aan een museum, een sportdag, enz.). Een jaarlijks event dat bijzonder gesmaakt wordt is de “Dag van de FOD”, met workshops, muziek en dans en de nodige hapjes en drankjes.

  Wie wil kan meewerken aan transversale projecten, zoals het onderhouden van een kruidentuin, het organiseren van een speelgoed-, boeken- en plantenruilbeurs, deelnemen aan loopwedstrijden enz.

  De FOD hecht veel belang aan een goede sfeer op het werk en de onderlinge samenwerking. Daarom geeft ze teams een jaarlijks teambuildingbudget en geeft ze de mogelijkheid om twee dagen vrijstelling te nemen voor activiteiten van de personeelsvereniging.

  Jobs in de kijker

  Je vindt bij ons een brede waaier aan interessante, diverse en uitdagende functies, in verschillende vakgebieden en op verschillende locaties in heel België. Je kan bij ons aan de slag als ingenieur, sociaal inspecteur, arts, informaticus, laborant, beleidsmedewerker, sociaal bemiddelaar, jurist, chauffeur, HR-medewerkers (o.a. voor selectie, opleiding, personeelsadministratie), dossierbeheerder, schoonmaker, enz.

  Hieronder zetten we een aantal jobs van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg in de kijker:

  Aanwervingsprocedures

  Statutaire en contractuele functies

  Wij werven onze contractuele en statutaire personeelsleden aan in samenwerking met FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA). Deze vacatures worden gepubliceerd op de website van werkenvoor.be.

  Op deze website ga je als volgt te werk:

  Maak een account aan via ‘Mijn dossier’ en vul je online CV in.

  Open de vacature die je interesseert.

  Solliciteer door op de knop “Solliciteren” te klikken in de vacature.

  In elke vacature wordt duidelijk beschreven hoe de selectieprocedure verloopt.

  Startbaanovereenkomsten voor jongeren

  Ben je jonger dan 26 jaar en ben je geïnteresseerd in een functie binnen onze organisatie? Dan kan je solliciteren voor een startbaanovereenkomst. Dit is een contract van bepaalde duur dat jongeren van minder dan 26 jaar de mogelijkheid biedt om een eerste professionele ervaring op te doen. Openstaande vacatures voor startbaanovereenkomsten kan je hierboven terugvinden bij “Lopende vacatures”.

  Spontaan solliciteren

  Helaas is spontaan solliciteren niet mogelijk. Solliciteren voor één van onze vacatures kan enkel via de website van werkenvoor.be.

  Vind je geen vacature die bij jouw interesses past? Geen probleem! Er verschijnen regelmatig nieuwe vacatures. Houd deze pagina of de website werkenvoor.be dus zeker goed in de gaten!

  Stages

  Wil je een stage lopen bij de FOD, stuur dan je kandidatuur (motivatiebrief en cv) naar pno@werk.belgie.be.

  Je stageaanvraag wordt verzonden naar diensten die in je interesseveld vallen. Als je een stageplek kan hebben, nemen we contact met je op om alle formaliteiten in orde te brengen.

  Contactgegevens

  Wens je meer informatie over huidige vacatures bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg of over de aanwervingsprocedure? Neem dan contact op met:

  E-mail: hr@werk.belgie.be (NL) of rh@emploi.belgique.be (FR)

  Tel.: 02/233.40.35