Werken bij de FOD

Op deze pagina

  Lopende vacatures

  Onze jobs kan je steeds raadplegen op de website van werkenvoor.be.

  • Je kan er de werkaanbiedingen raadplegen.
  • Je kan je inschrijven voor de newsletter (mailing) van FOD BOSA, om zo alle werkaanbiedingen te ontvangen die overeenstemmen met de functie die je zoekt.
  • Je kan er een persoonlijk account aanmaken en er je cv invullen.

  Om je al vertrouwd te maken met onze organisatie, kan je een kijkje nemen op onze website en onze sociale media (Facebook, Twitter, InstagramLinkedIn en Youtube).

  Lopende stageplaatsen

  Momenteel zijn er geen openstaande stageplaatsen. Vergeet niet om deze pagina in de gaten te houden, want er komen geregeld nieuwe jobs bij.

  Werken voor de FOD Werkgelegenheid

  Wie zijn we?

  De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg is een federale overheidsdienst met ongeveer 1000 medewerkers. De FOD heeft een centrale administratie in Brussel en meerdere inspectiediensten in elke provincie van ons land (voor het Toezicht op de sociale wetten en het Toezicht op het welzijn op werk).

  De FOD Werkgelegenheid garandeert het evenwicht tussen werknemers en werkgevers in hun arbeidsrelatie.

  De medewerkers van de FOD Werkgelegenheid voeren uiteenlopende taken uit, met als doel het verhogen van de kwaliteit van de arbeid in België, en dit via de sociale dialoog.

  Sociaal inspecteurs, juristen in het arbeidsrecht, analisten, medewerkers internationaal beleid, sociaal bemiddelaars, secretarissen van paritaire comités, administratieve experten… allemaal werken ze samen om een gelijk speelveld voor alle werkgevers te garanderen en sociale fraude en dumping te bestrijden.

  De FOD Werkgelegenheid waakt er ook over dat de rechten van de werknemers gerespecteerd worden in een veilige en gezonde werkomgeving.

  Onze waarden

  In onze relaties met externe en interne partners plaatsen we de kernwaarden engagement, solidariteit, professionalisme, integriteit en openheid voorop.

  Onze troeven

  Onze gevarieerde en uitdagende jobs hebben één grote gemene deler: je doet iets voor de samenleving. Onze medewerkers zetten zich in voor alle werkgevers en werknemers in België.

  De FOD Werkgelegenheid biedt jobs aan voor zowel schoolverlaters als mensen met een aantal jaren professionele ervaring op de teller. Gelijke kansen staan centraal: de FOD Werkgelegenheid hanteert een beleid dat diversiteit onder het personeel en bij de aanwerving bevordert.

  Nieuwkomers worden verwelkomd met een uitgebreid onthaal- en integratietraject.

  Met de overheid als werkgever ben je zeker dat het evenwicht tussen werk en privé bewaakt wordt. Je hebt een mooi aantal verlofdagen, er zijn flexibele werktijden en telewerk. Daarnaast zijn er verloven voor alle levensfasen of onverwachte gebeurtenissen.

  De FOD Werkgelegenheid staat garant voor het welzijn op het werk in België. De FOD zorgt dus ook voor jouw welzijn tijdens jouw hele loopbaan, zowel via contactpersonen (cel psychosociaal welzijn, vertrouwenspersonen, enz.) als via arbeidsmiddelen (ergonomische stoel, extra scherm, enz.). Het verbeteren van de werkervaring van ons personeel is voor de FOD Werkgelegenheid een prioriteit.

  Focus op ontwikkeling

  De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg is een kennisorganisatie en professionalisme is één van onze kernwaarden. Om onze opdrachten in de verschillende domeinen te realiseren zijn bekwame medewerkers nodig.  Daarom biedt de FOD aan alle personeelsleden mogelijkheden voor het verbeteren van competenties en het ontwikkelen van interesses. Met een streefcijfer van 10 opleidingsdagen per jaar voor elke medewerker (ter vergelijking: gemiddeld 5 in de privésector) word je gestimuleerd om je expertise op te bouwen en scherp te houden. Daarnaast krijg je de nodige omkadering via coaching en begeleiding.

  Heb je de ambitie om door te groeien en meer verantwoordelijkheden op te nemen? Dan kan je deelnemen aan bevorderingsprocedures.

  Wil je je talenten exploreren of je leerproces en prestaties verbeteren?  Dan kan je loopbaanbegeleiding of ontwikkelingsgerichte coaching volgen. Een neutrale, professionele begeleiding door een interne of externe coach is steeds gegarandeerd.

  Financiële en sociale voordelen

  Naast een correcte verloning en functie-gerelateerde vergoedingen (o.a. voor de arbeidsinspecteurs) biedt de FOD ook heel wat extra voordelen, zoals gratis woon-werkverkeer, voordelen en interessante aanbiedingen via de FED+-kaart, voordelige tarieven voor verzekeringen of een gsm-abonnement, een geboortepremie/adoptiepremie, sinterklaas- en cadeaucheques en kinderopvang tijdens de schoolvakanties.

  Via de salarissimulator kan je je bruto- en nettoloon berekenen door een aantal vragen te beantwoorden.

  Medewerkers die nood hebben aan morele, administratieve of financiële begeleiding kunnen terecht bij de sociale dienst waar maatschappelijk assistenten een luisterend oor bieden.

  Activiteiten buiten het werk

  Er is een personeelsvereniging die recreatieve, sportieve en culturele activiteiten organiseert (bv. een stadsbezoek, een bezoek aan een museum, een sportdag, enz.). De FOD organiseert een jaarlijks evenement voor alle personeelsleden, de Dag van de FOD.

  De FOD hecht veel belang aan een goede sfeer op het werk en onderlinge samenwerking. Daarom krijgen teams een jaarlijks teambuildingsbudget en kan je twee dagen per jaar extra verlof nemen voor activiteiten van de personeelsvereniging. Daarnaast zijn er projecten zoals de kruidentuin en het loopteam dat samen deelneemt aan loopwedstrijden en traint.

  Jobs in de kijker

  Je vindt bij ons een brede waaier aan interessante, diverse en uitdagende functies, in verschillende vakgebieden en op verschillende locaties in heel België. Je kan bij ons aan de slag als ingenieur, sociaal inspecteur, arts, informaticus, laborant, beleidsmedewerker, sociaal bemiddelaar, jurist, chauffeur, HR-medewerkers (o.a. voor selectie, opleiding, personeelsadministratie), dossierbeheerder, schoonmaker, enz.

  Hieronder zetten we een aantal jobs van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg in de kijker:

  Aanwervingsprocedures

  Statutaire en contractuele functies

  Wij werven onze contractuele en statutaire personeelsleden aan in samenwerking met FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA). Deze vacatures worden gepubliceerd op de website van werkenvoor.be.

  Op deze website ga je als volgt te werk:

  • Maak een account aan via ‘Mijn dossier’ en vul je online cv in.
  • Open de vacature die je interesseert.
  • Solliciteer door op de knop “Solliciteren” te klikken in de vacature. In elke vacature wordt duidelijk beschreven hoe de selectieprocedure verloopt.

  Startbaanovereenkomsten voor jongeren

  Ben je jonger dan 26 jaar en ben je geïnteresseerd in een functie binnen onze organisatie? Dan kan je solliciteren voor een startbaanovereenkomst. Dit is een contract van bepaalde duur dat jongeren van minder dan 26 jaar de mogelijkheid biedt om een eerste professionele ervaring op te doen. Openstaande vacatures voor startbaanovereenkomsten kan je hierboven terugvinden bij “Lopende vacatures”.

  Spontaan solliciteren

  Helaas is spontaan solliciteren niet mogelijk. 

  Vind je geen vacature die bij jouw interesses past? Geen probleem! Er verschijnen regelmatig nieuwe vacatures. Houd deze pagina of de website werkenvoor.be dus zeker goed in de gaten!

  Stages

  Wil je een stage lopen bij de FOD, stuur dan je kandidatuur (motivatiebrief en cv) naar hr@werk.belgie.be 

  Je stageaanvraag wordt verzonden naar diensten die in je interesseveld vallen. Als je een stageplek kan hebben, nemen we contact met je op om alle formaliteiten in orde te brengen.

  Contactgegevens

  Wens je meer informatie over huidige vacatures bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg of over de aanwervingsprocedure? Neem dan contact op met:

  E-mail: hr@werk.belgie.be