Collectief ontslag

Op deze pagina

    Voorstelling

    Indien een werkgever tot collectief ontslag wenst over te gaan, dient hij :

    Samenloop van collectief ontslag en sluiting van de onderneming

    Soms vindt een collectief ontslag plaats in het kader van een sluiting van een onderneming. In een dergelijk geval dient de werkgever zowel de verplichtingen die hem door de wetgeving inzake collectief ontslag zijn opgelegd als die welke gelden binnen het kader van de sluitingswetgeving, na te leven.

    Afhankelijk van de concrete omstandigheden waarbinnen die sluiting en het daarmee gepaard gaande collectief ontslag zich voordoen, dienen de procedures inzake sluiting van ondernemingen en collectief ontslag ofwel gelijktijdig (bv. wanneer binnen een kort tijdsbestek tot de sluiting van de onderneming en het collectief ontslag wordt overgegaan), dan wel afzonderlijk en achtereenvolgens te worden toegepast (bv. wanneer zij over een tijdspanne van twee jaren worden gespreid, waarbij men eerst besluit over te zullen gaan tot de sluiting van de onderneming en men vervolgens de tijd neemt om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om het collectief ontslag te voorkomen of te verminderen en welke maatregelen moeten worden getroffen om de gevolgen van de eventuele ontslagen te verzachten en de spoedige wedertewerkstelling van de betrokken werknemers te verzekeren, alvorens eventueel wordt overgegaan tot collectief ontslag).

    Daarbij dient te worden opgemerkt dat een gelijktijdige toepassing van de sluitingswetgeving en van de informatie- en raadplegingsprocedure die geldt in het kader van het collectief ontslag impliceert evenwel dat, voorafgaandelijk aan de kennisgevingen die dienen te gebeuren in het kader van de sluitingswetgeving, eerst de werknemersvertegenwoordigers worden geïnformeerd en geraadpleegd.

    Voor de informatie- en raadplegingsverplichtingen die op de werkgever rusten in geval van sluiting van een onderneming kunt u de module sluiting van ondernemingen raadplegen.

    Statistieken

    De statistieken en de grafieken kan u op de pagina "Statistieken betreffende herstructureringen" raadplegen.

    Aanbeveling nr. 28 van de Nationale Arbeidsraad

    In uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2017-2018 heeft de Nationale Arbeidsraad zich gebogen over de problematiek van de herstructureringen.

    In dat kader hebben de sociale partners de aanbeveling nr. 28 geformuleerd die gericht is aan de paritaire comités en de ondernemingen op het vlak van de herstructureringen. De concrete aanbevelingen aan de paritaire comités en de ondernemingen betreffende herstructureringen kunnen worden teruggevonden in de aanbeveling nr. 28. Deze aanbeveling heeft tot doel de kwaliteit te verbeteren van de besprekingen tussen de werkgever en de werknemersvertegenwoordigers in geval van een onderneming in herstructurering, en dit in het belang van alle betrokken partijen.

    Meer precies worden twee aanbevelingen geformuleerd:

    1. aanbeveling voor een kwalitatieve en efficiënte informatie-consultatie en

    2. aanbeveling met betrekking tot de mee te delen informatie met betrekking tot mede-contractanten (onder meer onderaannemers, dienstverleners).