Werk eerlijk niet in ’t zwart. Verdien je rechten van bij de start.

Gepubliceerd op

De FOD Werkgelegenheid, meer bepaald de Arbeidsinspectie – Toezicht op de sociale wetten en SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) bundelen de krachten met andere overheidsdiensten om schoolverlaters van de 3° graad beroeps- en technisch secundair onderwijs op de voordelen van eerlijk werk te wijzen.

Net als twee jaar gelden doorkruist de FOD Werkgelegenheid met de Federal truck het hele land om leerlingen voor te bereiden op hun intrede in de arbeidsmarkt. Dit jaar onder de slogan ‘Werk eerlijk niet in ’t zwart. Verdien je rechten van bij de start.’ De FOD wil met deze campagne laatstejaarsstudenten sensibiliseren en hen wijzen op het belang van eerlijk werk en de rechten en voordelen die ze door eerlijk werk krijgen:

  • Betere bescherming en correcte betaling
  • Recht op bijkomende vergoedingen en toelagen
  • Ervaring op je cv
  • Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
  • Betere bescherming arbeidsvoorwaarden
  • Rechten opbouwen
  • Impact op de maatschappij

Lees meer in de folder (PDF, 261.3 KB) die de leerlingen ontvangen bij hun bezoek aan de Federal Truck.

De eerste Europese campagne voor eerlijk werk: #EU4Fairwork

Deze actie met de Federal truck kadert in een ruimere Europese campagne die wordt georganiseerd door het het European Platform tackling undeclared work. Dit Europees platform bevordert de samenwerking tussen EU-landen, verbindt diverse inspectiediensten, stimuleert uitwisseling van informatie en faciliteert grensoverschrijdende samenwerking en gezamenlijke activiteiten.

In België zet SIOD zijn schouders onder deze eerste gemeenschappelijke preventieve actie waarbij de nadruk ligt op de voordelen van aangegeven werk. Naast de actie met de Federal truck organiseert SIOD in maart ook flitscontroles in de horeca en gemeenschappelijke acties met andere EU-Lidstaten.

Meer informatie over de Europese campagne: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1496&langId=en

Federal Truck

De Federal Truck is een vrachtwagen die volledig is ingericht om sensibiliseringsacties te voeren. Hij biedt de federale overheid de mogelijkheid om de leerlingen op een geanimeerde en interactieve manier te ontmoeten en te informeren. De truck is uitgerust met zitbankjes, een interactief spel en een photobooth, met mogelijkheid om foto’s af te drukken.

Samenwerking van verschillende overheidsdiensten

Omdat eerlijk werk de bevoegdheid is van verschillende overheidsinstellingen werken de Arbeidsinspectie – Toezicht op de sociale wetten (FOD Werkgelegenheid) en SIOD voor deze campagne samen met andere sociale-inspectiediensten van de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid), de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening), het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte en invaliditeitsverzekering en) het RSZV (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen).

Inspecteurs van deze verschillende inspectiediensten staan de leerlingen tijdens de infosessies met de Federal truck met raad en daad bij.

europese campagne Werk eerlijk niet in ’t zwart