Lancering van raadpleging over platformwerk: maaltijdbezorgers, chauffeurs, gebruikers of beheerders van platforms zoals Deliveroo, Uber, Takeaway: geef je mening!

Gepubliceerd op

Een nieuw, uitgebreid participatieplatform is vanaf nu online. De site is zeer toegankelijk (ook via smartphone) en dient om ervaringen en verhalen over de platformeconomie te verzamelen. Het maakt niet uit of je een klant, een koerier of een platformbeheerder bent: elke insteek is welkom.

Oproep aan gebruikers, restauranthouders of handelaars, werknemers, organisatoren of platformbeheerders: laat uw stem horen!

Verschillende thema's zullen de debatten voeden. Eerst komt “gezondheid en veiligheid” aan bod, een thema waarover in verschillende sectoren veel vragen worden gesteld.

De regering zal zich immers buigen over de arbeidsomstandigheden van wie in de platformeconomie werkt. Hoewel ze zeer actief zijn, komen deze arbeidskrachten zelden voor in officiële statistieken. We weten niet precies met hoeveel ze zijn, of wat ze verdienen. Welk soort arbeidsrelatie ze met het platform hebben of hoe ze verzekerd zijn tegen ongevallen is evenmin bekend. Het is tijd om deze onzichtbare arbeidskrachten te belichten.

In de loop van het proces, waarin het uitwisselen van ideeën en getuigenissen centraal staat, zullen nieuwe thema's de debatten op het online participatieplatform verrijken. Wie de site bezoekt, kan het verloop van deze besprekingen volgen.

Het participatieplatform zal tot medio december toegankelijk zijn. Alle bijdragen zullen vervolgens worden geanalyseerd. Daarna wordt een samenvatting op de site gepubliceerd.