Cijfer van de maand: 80% van de ondervraagde werknemers had al last van een musculoskeletale aandoening

Gepubliceerd op

Naar aanleiding van de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk bekijken we het rapport over de jobkwaliteit in België in 2021.

Uit dit rapport blijkt dat 80% van de ondervraagde werknemers al last had van één van deze musculoskeletale aandoeningen:

  • Rugpijn
  • Spierpijn in de schouders,nek en/of bovenste ledematen
  • Hoofdpijn of vermoeide ogen
  • Spierpijn in de onderste ledematen

De cijfers tonen een negatieve evolutie van de musculoskeletale aandoeningen (MSA).

Het rapport stelt ook een stijging vast van de psychosociale risico’s (PSR), een daling van de kwaliteit van het werk maar een stijging van de kwaliteit van de tewerkstelling.

Dit rapport baseert zich op cijfers die werden verzameld in samenwerking met de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound, EWCS(t)2021). Bijna 4000 mensen werden geïnterviewd over verschillende aspecten van arbeidsomstandigheden (type contract, werkplaatsen, fysieke gezondheidstoestand, mentale gezondheidstoestand, …).

Het rapport en de samenvatting zijn beschikbaar in de rubriek Onderzoeksprojecten: "Analyse van de Belgische gegevens i.v.m. de arbeidsomstandigheden verzameld door EUROFOUND (EWC(t)S 2021) - Jobkwaliteit in België in 2021"

Meer informatie over musculoskeletale aandoeningen (MSA) vind je op de website BeSWIC.