In België vindt 32% van de vrouwen dat hun job van slechte kwaliteit is, tegenover 17% van de mannen. In een job van slechte kwaliteit worden deze vrouwelijke werknemers meer blootgesteld aan risico's, krijgen ze weinig steun van hun collega's en hebben ze relatief weinig autonomie over hun manier van werken. Vrouwen werken ook meer deeltijds dan mannen.
Een job van slechte kwaliteit heeft duidelijk negatieve gevolgen voor de werknemers: absenteïsme, fysieke en mentale uitputting. De negatieve impact van het werk op de gezondheid is het grootst.
Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, met dit jaar als thema: “Investeren in vrouwen: de vooruitgang versnellen”.
Volgens UN Women hebben vrouwen over de hele wereld dikwijls geen waardig werk en zijn ze vaak veroordeeld tot slecht betaalde en slecht beschermde jobs. Hoewel steeds meer vrouwen een opleiding volgen, worden ze op de arbeidsmarkt nog veel te vaak beperkt tot jobs die traditioneel als aanvaardbaar voor vrouwen worden beschouwd. Veel te weinig vrouwen bereiken het hoger management en leidinggevende posities. Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van UN Women.
Je vindt dit cijfer en nog veel meer terug in het rapport "Jobkwaliteit in België in 2021". Dit verslag bevat een gedetailleerde analyse van de gegevens voor België die zijn verzameld op basis van de Europese enquête naar de arbeidsomstandigheden 2021 (EWC(t)S 2021) van Eurofound.