Knipperlichten psychosociale risico’s op het werk: gebruikersgids en tools

Psychosociale risico’s vormen een belangrijke bedreiging voor de gezondheid en de veiligheid van de werknemers en voor het goed functioneren van de ondernemingen.

De “Knipperlichten Psychosociale Risico’s” is een makkelijk bruikbaar instrument om een eerste aanduiding te krijgen van de aanwezigheid van psychosociale risico’s in de onderneming en van het niveau waarop ze voorkomen (groen licht: weinig problemen, oranje licht: waarschuwingssignaal, rood licht: alarm).

De Knipperlichten kunnen gebruikt worden in alle ondernemingen en instellingen, ongeacht de sector waarin zij actief zijn.

Dit instrument nodigt uit tot een participatieve aanpak. De verschillende modules kunnen worden ingevuld door een beperkte groep personen die representatief zijn voor de onderneming, met behulp van de Gebruikersgids en de Infofiches in de modules.

Module 1 omvat een eerste snelle beoordeling, gebaseerd op objectieve en cijfermatige indicatoren. In functie van de verkregen resultaten wordt al dan niet aanbevolen om Module 2 in te vullen. Deze tweede module gaat dieper in op details en leidt tot een nauwkeurigere prediagnose, die op haar beurt uitmondt in een betere risicoanalyse.

De geïntegreerde module richt zich voornamelijk tot ondernemingen die reeds verder staan in de opzet en uitwerking van hun welzijnsbeleid en de tool willen gebruiken voor een systematische opvolging van dit beleid.
De geïntegreerde module combineert de indicatoren uit module 1 en 2 van de standaardversie van de Knipperlichtentool voor psychosociale risico’s.

De modules zijn ook beschikbaar in Excel om het encoderen van de indicatoren te vergemakkelijken (zie folders ZIP).

 

Het geheel van deze documenten is enkel beschikbaar in een downloadbare versie.