Welzijn op het werk
Op deze pagina
Definitie
Welzijn op het werk definieert men als het geheel van factoren met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden waarin het werk wordt uitgevoerd:
- veiligheid op het werk
- bescherming van de gezondheid van de werknemer
- psychosociale aspecten van het werk
- ergonomie
- arbeidshygiëne
- verfraaiing van de werkplaatsen.
De welzijnswet en de codex over het welzijn op het werk
De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, ook de "welzijnswet" genoemd, is de basiswet op het vlak van de veiligheid en de gezondheid op het werk. Deze wet schept namelijk een kader op basis waarvan uitvoeringsbesluiten worden genomen.
Het merendeel van deze uitvoeringsbesluiten werd gecodificeerd in de codex over het welzijn op het werk.
De codex is opgebouwd volgens een filosofie die vernieuwend is ten opzichte van deze waarvan uitgegaan werd in het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), de vroegere codificatie van voorschriften inzake arbeidsveiligheid en -gezondheid. Daar waar in de huidige welzijnsreglementering uitgegaan wordt van doelvoorschriften, bevat het ARAB voornamelijk gedetailleerde middelenvoorschriften. De welzijnswet en de codex houden dus minder uitvoerig omschreven technische voorschriften in. Er wordt gewerkt volgens een lossere structuur met voornamelijk rechtsnormen waaraan de werkgever op zijn eigen manier concrete invulling kan geven.
Het ARAB is reeds grotendeels uitgehold en zal binnen afzienbare tijd helemaal verdwijnen doordat ook de resterende bepalingen uit het ARAB zullen worden overgeheveld naar de codex of, wanneer dat niet mogelijk is, worden opgeheven.
Meer informatie
- Toelichting over de welzijnswet
- Toelichting over de Codex over het welzijn op het werk
- Voorschriften van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming
- Overzicht van de verschillende bepalingen van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming
Adviezen van de Hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk
- Advies nr. 189 van 11 december 2015 betreffende de Codex over het welzijn op het werk (PDF, 75.15 KB)
- Advies nr. 140 van 17 april 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit houdende de Codex over het welzijn op het werk en over het ontwerp van koninklijk besluit tot opheffing van verschillende bepalingen van het Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming (PDF, 158.88 KB)
Belgisch nationaal profiel voor veiligheid en gezondheid op het werk
Het Belgisch nationaal profiel voor veiligheid en gezondheid op het werk werd door België uitgewerkt volgens de Aanbeveling nr. 197 betreffende het promotioneel kader voor veiligheid en gezondheid op het werk van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).
Volgens het Internationale Arbeidsbureau (IAB) heeft het nationaal profiel voor veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) als doel informatie en gegevens te bezorgen voor een inventaris van de situatie betreffende VGW in een land. Het profiel is bestemd om als referentiedocument te dienen voor de uitwerking van toekomstige actieplannen van de publieke overheden, van werkgevers- en werknemersorganisaties betreffende VGW in het land.
Het profiel heeft als doel informatie te verschaffen over veiligheid en gezondheid op het werk, zowel met betrekking tot de wetgeving, het herzien van het beleid betreffende VGW, de infrastructuur, de samenwerkingsstructuren, de activiteiten van de verschillende betrokken partners, de menselijke hulpbronnen, de belanghebbenden, de statistieken en indicatoren, de demografie, de problemen en uitdagingen betreffende de behoeften voor de toekomstige ontwikkeling van de Belgische VGW.
Het is de bedoeling dat alle belangrijke stakeholders in deze materie bij de verdere ontwikkeling van het nationaal profiel betrokken worden en daarom de mogelijkheid krijgen om wijzigingen en aanvullingen voor te stellen zodat dit profiel actueel blijft en tenminste eenmaal per jaar wordt geactualiseerd.
Het basisdocument werd herzien na overleg met de sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad: advies nr. 1.917 van de zitting van 25 november 2014 (PDF).
Het document is beschikbaar op de website van de IAO: Belgisch nationaal profiel voor veiligheid en gezondheid op het werk.
Het nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk 2022-2027
Het nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk is de vertaling naar het Belgische niveau van het Europees strategisch kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2021-2027. De tekst van deze mededeling is gepubliceerd op de Eur-LEX website van de Europese Unie: Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's inzake een strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2021-2027.
Het nationaal actieplan houdt ten volle rekening met de gezamenlijke prioriteitennota van de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. Dankzij de integratie van deze prioriteitennota wordt dit plan sterk gedragen door alle betrokken partijen.
Dit plan dat de doelstellingen omschrijft die in de komende jaren dienen bereikt te worden op het vlak van welzijn op het werk heeft een evolutief karakter. Het zal jaarlijks besproken worden met de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. Dit laat toe om het nationaal actieplan bij te sturen, zodat er rekening kan gehouden worden met nieuwe uitdagingen en onvoorziene omstandigheden.
Dit nationaal actieplan besteedt ruime aandacht aan de preventie van psychosociale risico’s en skelet- en spieraandoeningen en aan de preventie van de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke chemische agentia. Het benadrukt de noodzaak van een ‘vision zero’ aanpak van arbeidsongevallen. Het heeft ook een uitdrukkelijke aandacht voor kwetsbare groepen onder de werknemers, zoals de dienstboden en wil de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers bevorderen. Daarenboven is er aandacht voor de wijzigingen die zich voordoen op het vlak van de arbeidsorganisatie, zoals deze zich onder meer uiten via het telewerk.
Dit actieplan wil eveneens de actoren die in de onderneming actief zijn op het vlak van het beleid inzake welzijn op het werk ondersteunen en de werking van de preventiediensten en het sociaal overleg optimaliseren.
Tenslotte wordt er via het project datamining van beroepsrisico’s voor duurzaam werk ingezet op het beter toegankelijk maken van de blootstellingsgegevens en wordt er ook gestreefd naar een kwalitatieve regelgeving en een goed werkende arbeidsinspectie. Er zal samengewerkt worden met alle stakeholders die betrokken zijn bij het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Dit betekent onder meer ook dat er gezocht wordt naar synergie met de domeinen die behoren tot de bevoegdheid van andere federale ministers, de deelstaten en de Europese en internationale instellingen.
Meer informatie
- De tekst van het nationaal actieplan: Nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk 2022 - 2027 (PDF, 831.09 KB).
- De tekst van de gezamenlijke prioriteitennota van de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk: Gezamenlijke prioriteitennota van de sociale partners van de hoge raad voor preventie en bescherming op het werk (PDF, 567.42 KB).
Evenementen
De opleidingen en activiteiten, georganiseerd door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en andere organisaties actief in het domein van het welzijn op het werk, worden aangekondigd op de evenementenwebsite van de FOD Werkgelegenheid.
Meer toelichtingen
Meer toelichting over de verschillende onderwerpen van het welzijn op het werk vindt u in de webpagina's van de verschillende thema’s. U vindt er ook de bijhorende regelgeving en nuttige documentatie.
Zie ook de website BeSWIC (Belgian Safe Work Information Centre) van het Belgisch Kenniscentrum over het welzijn op het werk: http://www.beswic.be.
- Codex over het welzijn op het werk (PDF, 5.35 MB)
- Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (PDF, 554.21 KB)
- KB van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen (PDF, 450.05 KB)
- Algemeen reglement voor de arbeidsbescherming
- Overzicht van de verschillende bepalingen van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming
- Goede veiligheidspraktijken in de landbouwsector
- Jaarverslag van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (2005)
- Jaarverslag van de Algemene directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (2006)
- Jaarverslag van de Algemene directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (2007)
- Jaarverslag van de Algemene directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (2008)
- Jaarverslag van de Algemene directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (2009)
- Jaarverslag van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (2011)
- Knipperlichten psychosociale risico’s op het werk: gebruikersgids en tools
- Overleggids Deparis: Bakkerij - Patisserie - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Beschutte werkplaatsen - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Bouwsector - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Cafetaria's - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Déparis: Call Centres – Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Garages - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Gezondheidszorg - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Déparis: Kapsalons – Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Kinderdagverblijven - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Laboratoria scheikunde en biologie - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Onderwijs - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Rusthuizen - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Schoonmaaksector - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Slagerijen – Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Déparis: Sport – Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Déparis: Supermarkten – Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Tertiaire sector - Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Deparis: Tuiniers – Reeks SOBANE-Strategie
- Overleggids Déparis: Voeding – Reeks SOBANE-Strategie
- Preventie van brand in land- en tuinbouw
- Preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) in de sector van de afvalbehandeling
- Preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) in de transportsector en in de logistiek
- Risktrainer voor kappers
- Veiligheid in de paardensector
- Veiligheid van landbouwtractoren: risico’s en preventiemaatregelen
- Website van Fedris: Statistische jaarverslagen arbeidsongevallen (privésector)
- Website van Fedris: Statistische jaarverslagen arbeidsongevallen (publieke sector)
- Website van Fedris: Statistische jaarverslagen beroepsziekten
- 2023 - Analyse van de Belgische gegevens i.v.m. de arbeidsomstandigheden verzameld door EUROFOUND (EWC(t)S 2021) - Jobkwaliteit in België in 2021
- 2023-2025 NUDGINGPROJECT om de veiligheid en gezondheid op bouwplaatsen te verbeteren (lopende)
- 2023 – Realisatie van een verzameling van goede praktijken in ondernemingen over re-integratie op het werk
- 2023 - Impact van nieuwe arbeidsvormen en -organisaties (hybride werken) op het welzijn op het werk (lopende)
- 2022 - 2026 Project (RRF) DATAMINING van beroepsrisico’s voor duurzaam werk (lopende)
- 2022 - Integratie van MSA in de globale analyse van de beroepsrisico’s
- 2020 - Evaluatie van de impact van de nieuwe reglementering op de re-integratie op het werk
- 2020 - Onderzoek betreffende de impact van de managementstijlen op het welzijn op het werk
- 2020 - Onderzoek over het gebruik van de knipperlichtentool PSR
- 2019 - Analyse van de monitoringsindicatoren van de Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk
- 2019 - Studie van de impact van de nieuwe arbeidsvormen op het welzijn
- 2019 - Realisatie van een verzamelbundel van goede praktijken in ondernemingen inzake preventie van psychosociale risico’s (PSR)
- 2019 - Realisatie van e-learningmodules in verband met welzijn op het werk
- 2019 - Onderzoek over burn-out in de Belgische bevolking
- 2019 - Gegevensbank met beroepsmatige blootstellingsgrenswaarden in België en de naburige landen
- 2018 - “Up To Date 2” VERVOLGPROJECT Gebruik van alcohol, illegale drugs en slaap- en kalmeringsmiddelen bij de bevolking
- 2018 - Onderzoek over het welzijn van de bedrijfsleiders van ZKO’s en van de impact op hun werknemers
- 2016 - Onderzoek naar de blootstelling van de Belgische werknemers aan gevaarlijke chemische producten (PROBE)
- 2016 - Implementatie van een duurzame preventiestrategie voor psychosociale risico’s in ondernemingen
- 2016 - Analyse van de Belgische gegevens i.v.m. de arbeidsomstandigheden verzameld door EUROFOUND (EWCS 2015)
- 2015 - Secundaire analyse van de resultaten van de Gezondheidsenquête 2013
- 2015 - Gebruik van alcohol, illegale drugs en slaap- en kalmeringsmiddelen bij de bevolking
- 2014 - Het aanleveren van webpagina’s met als doel huisartsen te informeren inzake de arbeidsgeneeskunde
- 2014 - Psychosociale aspecten op het werk en arbeidsongevallen
- 2014 – Creatie van een tool om burn-out op te sporen
- 2014 - Evaluatie van vormingen m.b.t. welzijn op het werk: preventieadviseurs, veiligheidscoördinatoren en vertrouwenspersonen
- 2013-2014 - Conceptie alarmindicator voor psychosociale risico’s in een onderneming
- 2013 - Validering van voorstellen uit project over samenwerking tussen artsen
- 2013 - Risicoanalyse in de kapperssector: hinderpalen en geïnformatiseerde tool
- 2013 - Ontwikkeling van een datawarehouse die de Belgische gegevens bevat inzake arbeidsomstandigheden
- 2013 - Ontwikkeling en informatisering van een modeljaarverslag voor de interne diensten voor preventie en bescherming op het werk
- 2013 - Nationale enquête over werkbaarheid (workability- VOW-QFT) in 3 sectoren
- 2013 - Interventietypologieën voor preventie van musculoskeletale aandoeningen en psychosociale risico’s
- 2013 - Evaluatie van de nationale strategie inzake welzijn op het werk 2008-2012
- 2013 - Burn-out bij artsen en verpleegkundigen
- 2012 - Werkbaarheid in België in 2011: onderzoek met behulp van de VOW/QFT vragenlijst en vergelijking met de verzamelende gegevens in 2007 en 2009
- 2012 - Validering Vragenlijst Beleving en Beoordeling van de Arbeid
- 2012 - Kwaliteit van werk en werkgelegenheid in België, Europese Enquête naar Arbeidsomstandigheden
- 2012 - Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag: eigenschappen en gevolgen voor de mannelijke en vrouwelijke werknemers
- 2012 - Callcenters: onderzoek naar de arbeidsomstandigheden
- 2011 - Werkhervatting na ziekte
- 2011 - Verbetering van de samenwerking tussen de huisarts, de verzekeringsarts en de bedrijfsarts
- 2011 - Verantwoord intern communicatiebeleid in tijden van herstructurering – Voorstudie
- 2011 - Prestaties van de organisatie en welzijn op het werk: onderzoek in de ondernemingen
- 2011 - Meting van inadembaar kwarts - Interlaboratoriumvergelijkingen
- 2011 - Leeftijdsbewust beleid
- 2011 - Evaluatie van de wetgeving inzake de preventie van psychosociale belasting (geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk)
- 2010 - VOW/QFT Operationeel Maken
- 2010 - Pedagogische tips voor opleidingen rekening houdend met leeftijd en leerstijl
- 2010 - Ontwikkeling van modelverslagen voor de diensten voor preventie en bescherming op het werk
- 2010 - Financiering van de preventieopdrachten van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk
- 2010 - Enquête bij de Belgische arbeidsgeneesheren
- 2010 - Burn-out bij de Belgische beroepsbevolking
- 2009 - DiOVA-databank: Werkkenmerken en het welzijn van Belgische werknemers gedurende het laatste decennium
- 2008 - Toxtrainer
- 2008 - Prestaties van de organisatie en welzijn op het werk: literatuuroverzicht en onderzoeksvoorstellen
- 2008 - Pesten op het werk: omvang en vormen
- 2008 - Meting van de beroepsblootstelling aan inadembaar kristallijn silica
- 2008 - Meting van de blootstelling aan nitrosamines tijdens de vulkanisering van rubber
- 2008 - Blootstelling aan metalen tijdens de ontmanteling van afgedankte elektrische apparaten
- 2008 - Gevolgen van pesten op het werk
- 2007 - PROXIMA : Beleving en verbetering van de arbeidsomstandigheden in de gezinszorg
- 2007 - CAPA: Evolutie van de capaciteiten in functie met de leeftijd - Antwoord op de stereotypen
- 2007 - BELSTRESS III
- 2006 - Omgaan met stress op het werk: collectieve coping
- 2006 - Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag: organisatorische risicofactoren
- 2006 - Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag: ontwikkelen van een diagnosemodel en een 'toolkit'
- 2005 - Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag: interventiemethode
- 2005 - Schema onderzoek gezondheidszorg
- 2005 - Handhaven van de werkgelegenheid van oudere werknemers
- 2005 - Beleving van de arbeid van overheidspersoneel
- 2001 - Het ontwikkelen van een organisatorisch stressbeleid
- 2000 - Internationale vergelijkingen van de werkbeleving
- 1999 - Databestand VBBA en referentiegegevens
- 1998 - Weerslag van ploegenarbeid op prestaties en op arbeidsongevallen
- 1998 - Weerslag van ploegenarbeid op de gezondheid
- 1998 - Veiligheid in de bouwnijverheid
- 1998 - Tolerantiefactoren bij ploegenarbeid
- 1998 - Soorten Ploegenarbeid
- 1998 - Sick Building Syndroom
- 1998 - Ploegenarbeid en flexibele werkuren: Storingen van het familiaal en het sociaal leven
- 1998 - Op zoek naar een gepast ploegensysteem : uurrooster
- 1998 - Gecondenseerde arbeidstijd
- 1998 - Deeltijdse arbeid
- 1998 - Biologische ritmen en de slaap
- 1996 - Belastende houdingen en bewegingen
- 1996 - Ergonomie van de vorkheftruck
- 1994 - Stress als oorzaak van ziekteverzuim
- 1994 - Psychobiologie van stress
- 1994 - Organisatie en stress
- 1994 - Individueel stressmanagement
- 1994 - Emotioneel belastend werk en arbeidsbeleving van vrouwen
- 1992 - Onderzoek integratie veiligheid in de opleiding industrieel ingenieur
- 1992 - Integratie van veiligheid en gezondheid in het onderwijs
- 1989 - Werkbelevingsonderzoek in een algemeen ziekenhuis
- 1986 - Participatieve risicoanalyse voor ziekenhuispersoneel
- 1984 - Monografieën van ergonomische verwezenlijkingen
- 1982 - Observatiemethoden arbeidsomstandigheden
- In de eerste plaats bij de preventieadviseur van de interne en/of de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.
- In de tweede plaats bij de bevoegde regionale directie van het Toezicht op het Welzijn op het Werk.
- Over de interpretatie van de regelgeving: schriftelijk bij de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid.