Publicaties in ontwikkeling

Op deze pagina

    Nieuwe inspectie-instrumenten en informatienota’s worden eerst als discussiedocument uitgebracht. Gedurende een periode van ongeveer drie maanden kan iedereen zijn opmerkingen en suggesties bij het discussiedocument overmaken aan de inspectiediensten.

    Actuele discussiedocumenten:

    Inspectie-instrument "Beperken van schade door explosies" (DOCX, 102.05 KB)

    Dit inspectie-instrument werd ontwikkeld door de Belgische Seveso-inspectiediensten om na te gaan of de exploitant de nodige maatregelen heeft genomen om de schadelijke gevolgen van een explosie te beperken.
    Het inspectie-instrument bestaat uit drie vragenlijsten:

    • Bescherming van gebouwen tegen externe explosies
    • Bescherming van gebouwen tegen interne explosies
    • Bescherming van hoog-risico installaties

    Gedurende een periode van ongeveer twee maanden kan iedereen zijn opmerkingen en suggesties bij dit discussiedocument per e-mail overmaken aan de inspectiediensten (contactadres: niels.vangeel@werk.belgie.be). 

    De inspraakperiode wordt afgesloten met een overlegvergadering waarin geïnteresseerden hun opmerkingen en bedenkingen kunnen bespreken met het projectteam dat het inspectie-instrument heeft ontwikkeld. Na de inspraakperiode zal het document worden afgewerkt en officieel gepubliceerd.

    De overlegvergadering voor het inspectie-instrument "Beperken van schade door explosies" zal plaatsvinden op 24 september 2024 van 09u30 tot 12u30 in het gebouw van de FOD WASO aan het Zuidstation, Ernest Blerotstraat 1, 1070 Brussel.

    Wie aan de vergadering wil deelnemen, wordt verzocht zich in te schrijven via e-mail vóór 17 september 2024 (contactadres: niels.vangeel@werk.belgie.be). Wij verwachten eveneens dat de deelnemers ten laatste tegen 17 september 2024 via deze weg ons de vragen en opmerkingen bezorgen die ze willen aan bod laten komen in de vergadering.

     

    Informatienota "De impact van cyberaanvallen op de preventie van zware ongevallen" (DOCX, 101.42 KB)

    Voor de meeste bedrijven is cyberbeveiliging een actueel en gekend thema, aangezien een cyberaanval een belangrijk impact op de activiteit en voortbestaan van het bedrijf kan hebben.

    In Seveso-bedrijven is er nog een extra dimensie: een cyberaanval kan immers ook een belangrijke invloed hebben op het vlak van de preventie van zware ongevallen. Cyberdreigingen beïnvloeden de veiligheid van procesinstallaties op diverse manieren:

    • door het verstoren van controle en beveiligingssystemen,
    • door het blokkeren van veiligheidsrelevante applicaties,
    • of door het onbeschikbaar maken van kritieke informatie.

    Het streven naar een hoog niveau op het vlak van de preventie van zware ongevallen vraagt dus ook aandacht voor cybersecurity vanuit de invalshoek procesveiligheid.

    Deze nota werd opgesteld door de Afdeling van het toezicht op de chemische risico's om haar standpunt terzake toe te lichten.

    Uiterlijk tegen 31 augustus 2024 kan iedereen zijn opmerkingen en suggesties bij dit discussiedocument per e-mail overmaken aan koen.biermans@werk.belgie.be