Ergonomie op het werk en de preventie van MSA

Eén van de belangrijkste gezondheidsproblemen waar alle ondernemingen mee worden geconfronteerd zijn de musculoskeletale aandoeningen (MSA: rugpijn, peesontstekingen, carpaal tunnelsyndroom, …). Er zijn veel oorzaken van deze aandoeningen. Ze zijn vooral verbonden aan de fysieke en biomechanische belasting tijdens de activiteit van de werknemer: rechtstaand werken, lasten dragen, verplaatsen van personen, een verkeerde houding aannemen of zeer repetitieve handelingen uitvoeren bij het werken met bijvoorbeeld een computer, te lang blijven stilzitten, …

Boek 8 van de codex groepeert de regelgevende teksten over dit thema, waarbij de focus ligt op het analyseren en voorkomen van de risico’s verbonden aan dergelijke activiteiten: werk- en rustzitplaatsen in geval van rechtstaand werk, beeldschermwerk en het manueel hanteren van lasten.

Aandacht voor ergonomie zorgt ervoor dat de arbeidsomstandigheden (de organisatie van het werk, de fysieke omgeving, de arbeidsmiddelen, …) worden aangepast aan de kenmerken van de werknemer, zodat deze vorm van belasting wordt uitgeschakeld of beperkt.