Beloningstransparantie: Project BE-MAGIC

Op deze pagina

    Op 10 mei 2023 werd de richtlijn (EU) 2023/970 aangenomen. De richtlijn die uiterlijk op 7 juni 2026 omgezet moet worden, beoogt de toepassing van het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid te versterken door middel van beloningstransparantie en handhavingsmechanismen.

    Artikel 4.1 van de richtlijn verplicht de werkgevers te beschikken over beloningsstructuren die gelijke beloning voor gelijke of gelijkwaardige arbeid waarborgen. Teneinde de werkgevers en/of de sociale partners in staat te stellen om gemakkelijk genderneutrale systemen voor functiewaardering en -indeling in te voeren en te gebruiken, legt artikel 4.2 van de richtlijn de lidstaten de verplichting op om analyse-instrumenten of -methoden te ontwikkelen en eenvoudig toegankelijk beschikbaar te stellen.

    Voor de ontwikkeling van deze instrumenten stelde de Europese Commissie via het CERV-programma financiële middelen ter beschikking aan projecten van lidstaten die voldeden aan de criteria van de projectoproep. Het project BE-MAGIC (wat staat voor: BElgium - Modernisation and Adaptation of Genderneutral Instruments of Classification) van de FOD WASO behoorde tot de projecten die werden geselecteerd voor financiering.

    Het project BE-MAGIC beoogt, naast een correcte omzetting en implementatie van de richtlijn in Belgische recht, de sociale partners te ondersteunen bij het sectoraal overleg over beloningsstructuren door hun tools voor genderneutrale systemen voor functiewaardering en -indeling ter beschikking te stellen. Het project voorziet hiertoe ook in opleiding voor de sociale partners en de voorzitters van de paritaire comités.

    In het kader van het project zal de impact van de richtlijn op de Belgische wetgeving en de sectorale beloningsstructuren worden onderzocht. Daarnaast zullen de bestaande tools worden geëvalueerd en nieuwe tools worden ontwikkeld. Over het gebruik van de tools zullen worden workshops en webinars worden georganiseerd en er zal ook een e-learning worden uitgewerkt. Onderzoek, ontwikkeling en uitwerking zullen gebeuren in samenspraak met de sociale partners, die via het raadgevend comité eveneens betrokken zijn bij het beheer van het project.

    Het project vangt aan op 15 januari 2025 en loopt over een periode van 24 maanden, bijgevolg tot 14 januari 2027. Tijdens de looptijd van het project zullen de binnen het project uitgewerkte tools onder “Documentatie” worden toegevoegd. Na de looptijd van het project zullen deze tools ter beschikking blijven van de sociale partners en de voorzitters van de paritaire comités.

    Medegefinancierd door de Europese Unie