Recht om flexibele werkregelingen aan te vragen voor zorgdoeleinden
Op deze pagina
Het recht om flexibele werkregelingen aan te vragen omvat het recht voor de werknemers om onder bepaalde voorwaarden een aanpassing van hun bestaande werkpatroon (bv. een wijziging van hun uurrooster of arbeidsregeling, …) aan te vragen voor zorgdoeleinden (= een vraagrecht) en de verplichting voor de werkgevers om gepast te reageren op geldige aanvragen voor het bekomen van zo’n flexibele werkregeling (= een antwoordplicht). Werkgevers zijn vrij om er al dan niet op in te gaan, mits zij rekening houden met bepaalde formaliteiten.
Deze regeling schrijft in wezen een dialoogprocedure tussen de werkgever en werknemer voor waaraan een aantal beschermende maatregelen zijn gekoppeld en geeft zo omzetting aan de bepalingen over de flexibele werkregelingen uit de Richtlijn (EU) 2019/1158 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers.
De concrete uitwerking van het recht om flexibele werkregelingen aan de vragen voor zorgdoeleinden verschilt naargelang het gaat om:
-
Statutaire personeelsleden uit de publieke sector, voor wie dit recht wordt uitgewerkt in de eigen rechtspositieregeling.
Voor personeelsleden in overheidsdienst is het aangeraden om hierover informatie in te winnen bij de eigen personeelsdienst.
- Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU van de Raad
- Artikel 20-28 van de wet van 7 oktober 2022 tot gedeeltelijke omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/1158 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, en tot intrekk
- Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 162 van 27 september 2022 tot invoering van een recht om een flexibele werkregeling aan te vragen