De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg publiceert het eerste rapport over diversiteit.
Het Rapport Diversiteit bouwt voort op de traditie van de “Socio-economische monitoring – Arbeidsmarkt en origine” die sinds 2013 tweejaarlijks werd gepubliceerd. Waar de Monitoring zich beperkte tot het in kaart brengen van de diversiteit op vlak van origine op de Belgische arbeidsmarkt heeft dit rapport de ambitie om alle meetbare aspecten van diversiteit – en dus de verschillende criteria in de antidiscriminatiewet, zoals geslacht, leeftijd, enz. – te vatten. We bekijken daarbij de verschillende variabelen die een impact kunnen hebben op de loopbaan. Het rapport innoveert ook door de positie op de arbeidsmarkt van mensen met een handicap, mensen in een homoseksuele relatie en mensen met een langdurige ziekte te bestuderen.
Naast dit rapport werden er ook gedetailleerde sectorfiches opgemaakt voor de verschillende sectorale paritaire (sub)comités, waarin de sociale partners van de betrokken sectoren zetelen. Zij krijgen, in uitvoering van de wet van 3 oktober 2022, de opdracht om deze te bestuderen, er de nodige conclusies uit te trekken en om indien nodig de gepaste acties te ondernemen.
Tenslotte bevat het rapport ook een oproep om verder te werken aan de ontsluiting van administratieve gegevens omtrent de arbeidsmarkt, en met name om verder te investeren in het Datawarehouse Arbeidsmarkt en Sociale Bescherming.
Het volledige rapport is beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, bij ‘Publicaties’. Alle gegevens uit dit verslag zijn terug te vinden onder ‘Statistieken’ en vormen een uitnodiging voor verder onderzoek en reflectie.
Studiedag op 27 maart
Op 27 maart 2025 stelt de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg de resultaten voor van het eerste Rapport Diversiteit.
We stellen tijdens deze studiedag de inhoud van het Rapport en de fiches per sector voor, met daarbij een bijzondere focus op de nieuwe methodologieën die werden ontwikkeld om de invloed van langdurige ziekte, handicap en seksuele geaardheid in detail in kaart te brengen. Daarna gaan we in gesprek met de betrokken overheidsinstellingen, sociale partners, academici en beleidsmakers over de vaststellingen.
Het programma en het inschrijvingsformulier zijn beschikbaar op de evenementenwebsite van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.