Negatieve coronatest verplicht voor bepaalde werknemers en zelfstandigen uit de sectoren bouw, land- en tuinbouw, schoonmaak en vleessector die uit buitenland komen

Gepubliceerd op
in
Theme

Iedereen die op het Belgisch grondgebied toekomt vanuit een rode zone, en die geen hoofdverblijfplaats heeft in België, moet een negatief testresultaat hebben van een coronatest die ten vroegste 72 uur voor het vertrek naar Belgisch grondgebied werd afgenomen. Als hij met een vervoerder (vliegtuig of boot) reist, dan controleert de vervoerder dat.

Wanneer de werknemer of zelfstandige, tijdelijk ingezet om werkzaamheden of activiteiten uit te voeren in de sectoren bouw, land- en tuinbouw, schoonmaak en vleessector, heeft gereisd, moet hij het bewijs leveren van een negatief resultaat van een coronatest die ten vroegste 72 uur voor de aanvang van zijn werkzaamheden of activiteit in België werd afgenomen. Deze regel geldt voor wie niet met een vervoerder (vliegtuig of boot) reist.

Dit negatief resultaat kan worden gecontroleerd door de preventieadviseur-arbeidsartsen en de artsen-sociaal inspecteur van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk.

Bij gebrek aan een negatief resultaat moet de werknemer of zelfstandige zichzelf in quarantaine plaatsen totdat een negatief resultaat kan worden meegedeeld.

Opgelet!: alle algemeen geldende test- en quarantainevoorwaarden moeten ook gevolgd worden, zie de faqs (rubriek welzijn op het werk, vraag 1).

Uiteraard blijven ook alle regels rond het Passagier Lokalisatie Formulier gelden, meer informatie daarover op https://travel.info-coronavirus.be/nl.

Meer informatie over quarantaine: https://www.info-coronavirus.be/nl/quarantaine-isolatie/

Regelgeving

24 DECEMBER 2020. - Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken