Inwerkingtreding van de aangepaste bepalingen van de codex over het welzijn op het werk inzake ioniserende stralingen

Gepubliceerd op

Op 27 mei 2020 werd het koninklijk besluit van 28 april 2020 tot wijziging van titel 5 betreffende ioniserende stralingen van boek V van de codex over het welzijn op het werk in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Dit koninklijk besluit treedt in werking op 1 december 2020.

De opdrachten inzake dosimetrisch toezicht behoorden initieel tot de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Deze opdracht werd overgedragen aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Bijgevolg heeft dit koninklijk besluit hoofdzakelijk tot doel om de bepalingen van de codex inzake ioniserende stralingen aan te passen aan de overdracht van deze opdrachten.  Daarnaast werden nog een aantal inhoudelijke verduidelijkingen en verbeteringen aangebracht.

De inwerkingtreding van dit koninklijk besluit werd uitgesteld om het moment waarop deze nieuwe regelgeving van toepassing wordt, af te stemmen op de uitvoeringsbepalingen met betrekking tot het blootstellingsregister, de radiologische bescherming van externe werkers en het bestralingspaspoort (uitvoering van de artikelen 25/1 tot 25/15 van de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle). Deze uitvoeringsbepalingen werden ondertussen vastgelegd in het koninklijk besluit van 20 juli 2020 tot vaststelling van de vorm, de inhoud, alsook van de beperkingen en modaliteiten voor de toegang tot en het gebruik van het blootstellingsregister en het stralingspaspoort en tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en van het leefmilieu tegen het gevaar van ioniserende stralingen, dat op 19 augustus 2020 in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd.

Meer info daarover op de website van het FANC: Blootstellingsregister.