Op 8 maart wordt Internationale Vrouwendag gevierd. Dit jaar is het thema: “Voor ALLE vrouwen en meisjes: rechten, gelijkheid en zelfbeschikking”.
In België is de arbeidsparticipatie van vrouwen sinds 2011 sterk gestegen en is de kloof tussen mannen en vrouwen kleiner geworden. De positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verschilt echter sterk volgens verschillende kenmerken zoals gezinssituatie, leeftijd, origine, seksuele oriëntatie, handicap en vele andere. Bekijk voor meer informatie het nieuwe Rapport Diversiteit 2024 op onze website. De inhoud van het Rapport Diversiteit en de fiches per sector worden voorgesteld tijdens een studiedag op 27 maart, schrijf je in via de evenementenwebsite van de FOD: Studiedag Rapport Diversiteit.
Volgens UN Women hebben vrouwen wereldwijd nog steeds minder kansen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Wereldwijd is de genderkloof in arbeidsparticipatie sinds 1990 gestagneerd op 30%, met een participatie van mannen van ongeveer 80% en van vrouwen van 50%. In 2022 was de arbeidsparticipatie van vrouwen tussen 25 en 54 jaar 61,4%, vergeleken met 90,6% voor mannen. Vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie met ten minste één kind jonger dan zes jaar lijden onder de zogenaamde “moederschapsstraf”, waarbij het verschil stijgt van 29,2% naar 42,6%, met een participatie van vrouwen van 53,1% tegenover een participatie van mannen van 95,7%. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van UN Women.
Meer details over Internationale Vrouwendag op de website van UN Women.