Vandaag gaat de bijeenkomst van de Seveso-expertengroep van start. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door onze FOD in het kader van het Europese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De bijeenkomst vindt plaats van 10 tot 12 april in Bergen.
Wat betekent Seveso?
De term “Seveso” verwijst naar een industrieel ongeval dat plaatsvond in 1976 in de buurt van de stad Seveso in Italië. Naar aanleiding van deze ramp werden Europese richtlijnen aangenomen die bekend staan als de "Seveso-richtlijnen" om zware ongevallen met gevaarlijke stoffen te voorkomen en zo de bescherming van mens en milieu te waarborgen.
Deze richtlijn is van toepassing op een beperkte groep bedrijven, de zogenaamde Seveso-bedrijven. Dit zijn bedrijven waar gevaarlijke chemische stoffen aanwezig zijn in hoeveelheden die de in de Seveso-richtlijn vastgestelde drempelwaarden overschrijden.
Er zijn 12.000 Seveso-bedrijven in de EU, waaronder bijna 400 in België.
De Seveso-expertengroep
Deze week vindt in Bergen de bijeenkomst plaats van de Seveso-expertengroep (SEG), een groep experten onder leiding van het Directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie (DG ENV).
De belangrijkste taak van deze groep is om de Europese Commissie te helpen om de doelstellingen van de Seveso-richtlijn te bereiken via een dialoog met de belanghebbenden.
Tijdens het evenement wordt overlegd over de manier waarop de preventie van zware ongevallen, de voorbereiding en de reactie erop efficiënter kunnen worden gemaakt.
Tijdens de drie dagen gaan de Seveso-experten de uitvoering van de Seveso-richtlijn bespreken.
De eerste dag van het evenement begint met een seminarie over externe noodplanning voor Seveso-bedrijven, georganiseerd door de FOD Werkgelegenheid, in samenwerking met het Nationaal Crisiscentrum.
Op de tweede dag vergadert de Seveso-expertengroep. Deze vergadering wordt voorgezeten door het DG Milieu van de Europese Commissie.
Het evenement wordt op de derde dag afgesloten met een bezoek aan Seveso-bedrijven in Henegouwen.
Meer info over de Seveso-richtlijn en over dit evenement vind je op de website van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en op onze website.