Europese Pijler van Sociale Rechten: ondertekening van de verklaring

Gepubliceerd op
in

Tijdens de conferentie op hoog niveau over de Europese Pijler van Sociale Rechten op 15 en 16 april 2024 in Terhulpen, ondertekenden het Europees Parlement, de Europese Commissie, België namens 25 EU-lidstaten, het European Economic and Social Committee, ETUC, SGI Europe, SME United en Social Platform een verklaring over de toekomst van de Europese pijler van sociale rechten (PDF, 8.82 MB).

In de verklaring beloven ze de Europese pijler van sociale rechten te blijven uitvoeren en het sociaal Europa verder te versterken. In de tekst worden initiatieven voorgesteld voor de toekomstige sociale agenda van de EU tijdens de volgende legislatuur, en wordt de pijler opnieuw vooropgesteld als leidend kader voor het sociale beleid van de EU. 

De Europese pijler van sociale rechten biedt een allesomvattend kader voor het beleid van de EU en de lidstaten op het gebied van gelijke kansen en toegang tot de arbeidsmarkt, billijke arbeidsvoorwaarden, en sociale bescherming en inclusie. In hun engagement om de pijler verder te implementeren, zijn de ondertekenaars het volgende overeengekomen:

  • Het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten in 2025 evalueren en bijwerken, en nieuwe acties op EU-niveau voorstellen om de EU-kerndoelen voor 2030 inzake werkgelegenheid, vaardigheden en armoedebestrijding te verwezenlijken.
     
  • Voor gelijke kansen en toegang tot de arbeidsmarkt:
    • Nieuwe acties voorstellen ter ondersteuning van levenslang leren, kwaliteitsonderwijs en -opleiding, voortbouwend op het momentum dat tijdens het Europees Jaar van de Vaardigheden, en de Europese vaardighedenagenda werd gecreëerd.
    • De strategieën van de EU op het gebied van gelijkheid, antidiscriminatie en racismebestrijding intensiveren om discriminatie op grond van geslacht, ras of etnische afstamming, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid te bestrijden door middel van een intersectionele benadering.
    • De capaciteit van de openbare diensten voor arbeidsvoorziening versterken om gegevens en digitale technologie te gebruiken, met erkenning van hun rol bij de ondersteuning van het EU- en nationaal arbeidsmarktbeleid.
    • Het versterken van acties in het kader van de strategie voor gendergelijkheid en van ambitieuze maatregelen om gendergelijkheid te versterken; om de kloof tussen mannen en vrouwen op het gebied van werkgelegenheid, beloning, pensioenen en zorg te dichten; om geweld tegen vrouwen te bestrijden; en om genderstereotypen te bestrijden.

 

  • Voor billijke arbeidsvoorwaarden:
    • De erkenning van vaardigheden en kwalificaties binnen de EU verbeteren, ook die van onderdanen van derde landen, onder meer door het recente actieplan inzake tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden in de EU uit te voeren.
    • Initiatieven voorstellen om fraude en misbruik te voorkomen, de grensoverschrijdende samenwerking van nationale arbeidsinspecties te stimuleren, na te denken over de verdere ontwikkeling van de Europese Arbeidsautoriteit, en de werk- en leefomstandigheden van EU-onderdanen en onderdanen van derde landen te verbeteren.
    • De "vision zero"-benadering bekrachtigen om werkgerelateerde sterfgevallen te voorkomen, en psychosociale risico's beter te integreren in de kaders voor gezondheid en veiligheid.
    • Zorgen voor billijke arbeidsvoorwaarden op belangrijke gebieden voor het digitale tijdperk, zoals telewerken, het recht om offline te zijn, de integratie van het beginsel dat de mens de uiteindelijke controle behoudt ('human in control') voor kunstmatige intelligentie in de arbeidswereld, het reguleren van algoritmisch beheer, en het informeren en raadplegen van werknemers.

 

  • Voor sociale bescherming en inclusie:
    • Wederzijds leren versterken en beter toezien op de uitvoering van de Aanbeveling van de Raad met betrekking tot de toegang tot sociale bescherming voor werknemers en zelfstandigen.
    • Een allesomvattende visie op digitalisering voorstellen en het systeem voor de elektronische uitwisseling van gegevens betreffende sociale zekerheid verder toepassen en aanvullen.
    • Een ambitieuze tweede fase ontwikkelen van de strategie 2021-2027 voor de rechten van personen met een handicap en het perspectief van mensen met een handicap integreren in het EU-beleid.

 

  • Voor bestuur:
    • De Europese pijler van sociale rechten verder integreren in alle relevante beleidsterreinen, de toepassing van beoordelingen van de verdelingseffecten versterken en duurzame overheidsopdrachten bevorderen.
    • Een gemeenschappelijk begrip van sociale investeringen versterken om te zorgen voor de volledige benutting van het potentieel aan vaardigheden, de arbeidsmarkt en het sociaal beleid voor economische groei, productiviteit en het concurrentievermogen.
    • Investeren in de opstelling van EU- en nationale statistieken en in de verzameling van gegevens voor empirisch onderbouwde beleidsvorming en evaluatie, waarbij wordt toegezien op naleving van de regelgeving inzake gegevensbescherming.
    • Kandidaat-lidstaten bijstaan bij het uitvoeren van het sociale acquis en het bevorderen van sociale convergentie. Ook moet steun worden verleend aan de sociale dialoog, de sociale partners en de collectieve onderhandelingen in de toetredingslanden.

Meer info op de website van het Belgische voorzitterschap.