De impact van hybride werken op het welzijn: nieuwe tools

Gepubliceerd op

De FOD Werkgelegenheid voert sinds 2019 onderzoek naar de impact van de nieuwe arbeidsvormen op het welzijn op het werk. Lees nu het eindrapport van ons meest recente onderzoek en ontdek drie nieuwe tools rond hybride werken (werken op kantoor en telewerk), die handig kunnen zijn voor uw bedrijf.

De eerste fase van het onderzoek omvatte de ontwikkeling en verspreiding van een online vragenlijst om inzicht te krijgen in hybride werkpraktijken in Belgische bedrijven. Dit maakte het mogelijk om casestudy's te selecteren op basis van hun praktijken. In de tweede fase werden focusgroepen en diepte-interviews gehouden om inzicht te krijgen in de praktijken en uitdagingen met betrekking tot hybride werken. Dit resulteerde in 14 praktijkstudies, waarbij de data later werden geanalyseerd voor verdere verwerking en anonimiteit.

De deelnemende bedrijven hebben systematisch hun telewerkfaciliteiten vergroot, en hebben in zekere mate of volledig een hybride werkomgeving geïntroduceerd. De bedrijven zijn daarbij met goede en minder goede ervaringen door een leerproces gegaan. Door die ervaringen te delen, willen we andere bedrijven helpen te anticiperen op het gamma van kwesties dat relevant kan zijn bij het opzetten van een hybride werkomgeving.

Bedrijven kunnen hoe dan ook sterk verschillen, zeker qua productieproces, maar ook qua omgeving, grootte en werknemerssamenstelling. Het rapport gaat na wat er zoal kan worden beschouwd als goede praktijken bij het introduceren van hybride werk.

Meer informatie en het eindrapport zijn beschikbaar in de rubriek Onderzoeksprojecten: 2025 - Impact van nieuwe arbeidsvormen en -bedrijven (hybride werken) op het welzijn op het werk.

Hybride werken: nieuwe tools in de vorm van drie checklists

De onderzoekers ontwikkelden 3 checklists bedoeld voor bedrijven die hybride werk willen invoeren, of die hun huidige vorm van hybride werk willen verbeteren. De lijsten dienen als inspiratiebron of leidraad voor de actoren die bij zo’n veranderingsproject betrokken zijn.

De centrale referentie in de checklists is welzijn op het werk. De risico’s die verbonden zijn aan hybride werken, met name psychosociale risico’s en risico’s in verband met musculoskeletale aandoeningen (MSA), worden overlopen, samen met wat er kan worden aangewend om die risico’s te voorkomen.

U vindt de checklists in de rubriek Publicaties: Hybride werken - Checklists.