Cijfer van de maand: 23.333 onderzoeken uitgevoerd in 2024 door de Arbeidsinspectie – Toezicht op de sociale wetten

Gepubliceerd op

In 2024 voerde de Arbeidsinspectie – Toezicht op de sociale wetten (TSW) in totaal 23.333 onderzoeken uit. Bij deze onderzoeken werd de situatie van 424.271 werknemers onderzocht. Daarbij werden 27.224 inbreuken op de arbeidsreglementering vastgesteld. Dankzij het optreden van de inspectiedienst werd er voor meer dan 25,8 miljoen euro aan achterstallig loon uitbetaald aan 38.137 werknemers. 

Daarnaast behandelde het contactcenter van de Arbeidsinspectie – Toezicht op de sociale wetten maar liefst 47.405 informatievragen, wat het belang onderstreept van de informerende en preventieve rol van TSW. 

Een dubbele maatschappelijke opdracht 

De Arbeidsinspectie – Toezicht op de sociale wetten vervult een dubbele maatschappelijke rol: 

  • Enerzijds werkgevers en werknemers ondersteunen bij de correcte toepassing van de arbeidswetgeving via informatie, advies en begeleiding. 
  • Anderzijds toezien op de naleving van de wetgeving en optreden bij inbreuken. 

Deze aanpak is verankerd in het Sociaal Strafwetboek, dat de rechten en plichten van sociaal inspecteurs vastlegt. De inspecteurs kunnen onder meer inlichtingen verstrekken, waarschuwingen geven, maatregelen opleggen en processen-verbaal opstellen. 

Preventie en informatie, maar ook repressieve rol 

TSW treedt niet enkel op bij overtredingen, maar heeft ook een belangrijke preventieve en raadgevende rol. In 2024 werden er via het contactcentrum 47.405 vragen beantwoord over arbeidsduur, loonvoorwaarden, arbeidsovereenkomsten en andere sociale rechten. 

Deze dienstverlening helpt werkgevers en werknemers om hun rechten en plichten beter te begrijpen en toe te passen, en draagt zo bij aan een correct en rechtvaardig arbeidsklimaat. 

Wanneer de inspectie ernstige of herhaalde inbreuken vaststelt, wordt er doelgericht opgetreden.  

In 2024 leidde dit dus tot: 

  • 23.333 onderzoeken 
  • 424.271 betrokken werknemers 
  • 27.224 vastgestelde inbreuken 
  • 25.812.678 euro aan achterstallig loon uitbetaald aan 38.137 werknemers 

Deze cijfers tonen aan dat TSW een cruciale rol speelt in het herstellen van sociale rechtvaardigheid en het tegengaan van sociale fraude. 

Focus op buitenlandse werkgevers en gedetacheerde werknemers 

Gespecialiseerde teams van TSW voerden in 2024 ook 2.611 onderzoeken uit bij buitenlandse werkgevers die werknemers in België detacheerden. Daarbij werden: 

  • 4.459 inbreuken vastgesteld 
  • 66.765 betrokken werknemers 
  • 4.934.898 euro aan achterstallig loon uitbetaald aan 3.319 gedetacheerde werknemers 

Deze acties zijn essentieel om gelijke rechten voor alle werknemers op het Belgische grondgebied te garanderen, ongeacht hun nationaliteit of herkomst van de werkgever.