Cijfer van de maand: 10,2 miljoen EU-burgers wonen of werken in een andere EU-lidstaat

Gepubliceerd op
in

Tijdens de informele bijeenkomst van het Comité voor de werkgelegenheid (EMCO) op 12 en 13 februari 2024 bespraken experten uit de EU-lidstaten en EVA-landen onder andere de arbeidsmobiliteit in de EU. 

Jaarlijks maken ongeveer 10,2 miljoen EU-burgers gebruik van het vrij verkeer van werknemers om in een andere EU-lidstaat te wonen of werken (Eurostat Population Statistics, 2021). België is een belangrijk bestemmingsland voor andere EU-burgers. Het is één van de landen waar het hoogste aandeel EU ‘movers’ verblijft ten opzichte van de totale bevolking, en het trekt bovendien relatief veel grensarbeiders aan. Grensarbeiders zijn in België meestal werkzaam in dienstverlenende activiteiten, waaronder activiteiten waarvoor hoge vaardigheden vereist zijn, zoals wetenschappelijke en technische activiteiten en financiële en verzekeringsdiensten.

Tijdens de EMCO-bijeenkomst bespraken de deelnemers wat de EU kan doen om de rechten en arbeidsomstandigheden van mobiele werknemers binnen de EU te beschermen, en om eerlijke mobiliteit te bevorderen.

Je kan meer informatie vinden in het “Annual report on Intra-EU Mobility”, in de publicatie over de stand van zaken arbeidsmobiliteit, en in het hoofdstuk over detachering in de Socio-Economische Monitoring 2022