België markeert 30 juli 2020 als werelddag tegen mensenhandel

Gepubliceerd op
in

Op de werelddag tegen mensenhandel zullen gemeenschappen in heel België samenkomen om hulde te brengen aan het werk van eerstehulpverleners op het gebied van mensenhandel. Dit zijn de mensen die in verschillende sectoren werken: zij identificeren, ondersteunen, adviseren en zoeken gerechtigheid voor slachtoffers van mensenhandel, en bestrijden van de straffeloosheid van mensenhandelaren. Met de voortdurende COVID-19-crisis is de essentiële rol van eerstehulpverleners nog belangrijker geworden. Toch wordt hun bijdrage vaak over het hoofd gezien en niet herkend.

Ook onze sociaal inspecteurs van de Arbeidsinspectie – Toezicht op de sociale wetten zijn eerstelijnswerkers, want ze sporen op het terrein de inbreuken mensenhandel op. Naast de repressieve kant (processen-verbaal tegen de overtreders) besteden ze eveneens veel aandacht aan de slachtoffers van het misbruik (de sociale kant).

België staat al lang in de frontlinie in de strijd tegen mensenhandel. Door wereldwijde inspanningen te leiden via de VN ondersteunt België de verstrekking van de broodnodige financiële, humanitaire en juridische bijstand rechtstreeks aan slachtoffers in de landen van herkomst, op hun doorreis en op hun bestemming.

Werelddag

Door deel te nemen aan de Blue Heart-campagne tegen mensenhandel, voegt België zich bij landen over de hele wereld om een ​​duidelijke boodschap te sturen waarin wordt opgeroepen tot sterke solidariteit met de slachtoffers van mensenhandel, gezien de transnationale implicaties voor de menselijke veiligheid en internationale stabiliteit.

Lees meer over de Werelddag tegen mensenhandel op de website van de FOD Justitie.