Begin juni 2024 gingen verschillende medewerkers van de FOD Werkgelegenheid twee weken naar Genève om er deel te nemen aan de 112de Internationale Arbeidsconferentie (IAC).
Tijdens deze jaarlijkse conferentie komen de 187 lidstaten van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) samen met de werknemers- en werkgeversorganisaties en hun supranationale koepelorganisaties. Daar leggen ze internationale arbeidsnormen vast en bespreken ze sociale en werkgerelateerde vraagstukken.
Wat werd er besproken?
Op een IAC worden verklaringen geschreven die als leidraad moeten dienen voor het werk van de IAO en de nationale wetgeving van haar lidstaten. Er worden bovendien ook verdragsteksten onderhandeld.
Dit jaar lag er een specifieke focus op:
- waardig werk en de zorgeconomie,
- de fundamentele principes en rechten op het werk, en
- een verdragsrechtelijke bescherming van werknemers tegen biologische gevaren.
Het is daarna aan de leden van de IAO – de lidstaten, de werkgevers- en de werknemersorganisaties – om deze teksten aan te nemen. Hiermee bepalen ze het mandaat van de IAO en maken ze belangrijke afspraken over de manier waarop de doelstellingen van de IAO het best bereikt worden.
Daarnaast wordt de naleving van de IAO-normen bestudeerd door een commissie van onafhankelijke experts. Zij brengen verslag uit aan de IAC over de mate waarin de lidstaten de verdragen die zij bekrachtigd hebben naleven. Een inbreuk op de verplichting om zich te schikken naar een bekrachtigd verdrag kan aanleiding geven tot opmerkingen door deze expertencommissie en een situatieanalyse door het tripartite comité over de toepassing van de normen tijdens de IAC.
België als vertegenwoordiger van de Europese Unie
Omdat België voorzitter was van de Raad van de Europese Unie speelde de Belgische delegatie een bijzondere rol. België sprak dit jaar namelijk in naam van de volledige Europese Unie en haar 27 lidstaten.
Hierbij hoort ook heel wat voorbereiding. Om tot Europese standpunten te komen, werden in het totaal meer dan 50 coördinatievergaderingen georganiseerd die werden voorgezeten door de medewerkers van de FOD Werkgelegenheid, met meer dan 100 EU-amendementen tot gevolg.
Lees meer over de werking van de IAO op onze website.