Het onthaal van een slechtziende collega bij de FOD: een hele uitdaging!

Gepubliceerd op

-

2019

De FOD Werkgelegenheid is traditioneel een FOD die open staat voor diversiteit bij zijn personeel.

In 2019 heeft de FOD 2 slechtziende personeelsleden onthaald, waaronder Ava, als assistente bij de Directie van het secretariaat van de paritaire comités.

De Directie van de ontwikkeling en van de begeleiding van de Stafdienst P&O heeft zich beziggehouden met de voorbereiding van haar onthaal en van haar opvolging tijdens de eerste werkweken. Een hele uitdaging voor de dienst!

Er bestaat eigenlijk geen ideaal en uniek scenario om mindervalide collega’s op te vangen, aangezien er diverse mogelijke aandoeningen bestaan. We moeten ons dus geval per geval aanpassen en soms blijk geven van vindingrijkheid en geduld.

Johan Buts, van de Directie van de ontwikkeling en de begeleiding, had de gelegenheid gehad om Ava te ontmoeten tijdens de maand vóór haar indiensttreding op een beurs van de Brailleliga (de Braille Tech). Door deze ontmoeting kon hij reeds een deel van de specifieke behoeften van onze toekomstige collega meten.

Aangepast materiaal

Johan Buts legt uit:

Een tewerkstellingsconsulente van de VDAB had met ons contact genomen om haar indiensttreding zo goed mogelijk voor te bereiden.

In samenwerking met de Stafdienst informatie- en communicatietechnologieën, de mentor en het diensthoofd, heeft de tewerkstellingsconsulente de programma's en applicaties overlopen, alsook het specifiek materiaal, die nuttig zouden kunnen zijn voor Ava.

De gebruikelijke presentatie die wordt gebruikt bij het onthaal van nieuwe collega’s was haar eveneens van tevoren toegestuurd, zodat zij deze op haar gemak kon overlopen. Johan Buts:

Ik had beslist om een traditioneel onthaal te organiseren met Ava en de andere nieuwkomersZo heeft zij de voorstelling tegelijk met de andere nieuwe collega's kunnen volgen en van de sessie gebruik kunnen maken om met hen kennis te maken.

Er heeft ook een informatiesessie plaatsgehad met de Brailleliga, die aan het personeel van de Directie van het secretariaat van de paritaire comités de specifieke eigenschappen en behoeften van een slechtziende persoon is komen uitleggen. Ava was eveneens aanwezig tijdens deze sessie en heeft haar persoonlijke toets aangebracht, ook voor haar toekomstige collega's.

Dagelijkse opvolging

Tijdens de drie maanden na haar indiensttreding heeft Ava adviezen gekregen van de Brailleliga en een opvolging van de VDAB betreffende haar werkpost. Een ergotherapeute is eveneens verscheidene malen gekomen om met Ava te oefenen om het traject te doorlopen dat zij moet volgen om naar de vergaderzalen te gaan.

Wij hebben eveneens de procedure voor dringende evacuatie naar de nooduitgangen herhaald.

Tenslotte zullen enkele weken nodig zijn geweest opdat alles in orde zou komen en opdat Ava over alle programma's en materiaal dat 100% is aangepast aan haar behoeften zou beschikken.

Aan de kant van de collega's heeft deze periode ook gediend om kennis te maken en om zich beginnen te organiseren. Iedereen heeft blijk gegeven van goede wil opdat de integratie van Ava op de beste manier zou verlopen en om haar dagelijks het werk te vergemakkelijken. Binnen de paritaire comités hebben de sociale partners haar bijvoorbeeld leren kennen en hebben zij geleerd om rekening te houden met haar visuele beperking, in kleine gebaren, zoals het zich mondeling voorstellen bij het begin van elke vergadering opdat Ava de aanwezigheden zou kunnen volgen. Johan Buts besluit:

Wij hebben veel geleerd met Ava

Hij is er zeker van dat dit voor ons nuttig kan zijn in de toekomst als we nog een andere collega met een visuele of andere beperking ontvangen bij ons personeel."