Sinds 1 april 2023 zijn de paritaire comités van de arbeiders en van de bedienden van de petroleumsector gefusioneerd tot één enkel paritair comité. Alle werknemers van de petroleumsector behoren vanaf nu tot hetzelfde paritair comité 211. Voorheen vielen de arbeiders onder het paritair comité 117 en de bedienden onder het paritair comité 211.
De eenmaking van het paritair comité kadert binnen de modernisering van het sociaal overleg. De sector wilde daarin een actieve rol spelen door de basis te leggen om op termijn de statuten van de werknemers (arbeiders en bedienden) nog dichter bij elkaar te laten aansluiten.
Een woordje uitleg over de aanpak die de sociale partners in de petroleumsector hebben gevolgd en over de verdere aanpak en uitdagingen voor de toekomst.
Een fusie na een werk van lange adem
Technisch gezien houdt de fusie in dat het paritair comité 117 deel geworden is van het paritair comité 211, waarvan het toepassingsgebied bijgevolg werd uitgebreid tot alle werknemers in de petroleumsector.
Het resultaat is in de eerste plaats een werk van lange adem, waarbij zowel de werkgeversvertegenwoordiging als de werknemersvertegenwoordiging sterk betrokken waren. De voorzitster van het paritair comité en de diensten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg hebben hun steun en expertise verleend: inventaris van de collectieve overeenkomsten en de bestaande reglementaire teksten, impactanalyse van de fusie, opstellen van teksten...
Om de exacte woorden van een gezamenlijk persbericht van de vakbonden te hernemen : "Alle bestaande akkoorden (arbeiders en bedienden) blijven behouden, maar de muur (van de twee paritaire comités) tussen beide statuten wordt eindelijk gesloopt.
Met andere woorden, alle werknemers en werkgevers worden nu vertegenwoordigd door eenzelfde paritaire orgaan, maar een reeks collectieve arbeidsovereenkomsten die specifiek zijn voor de twee statuten is behouden, onder andere m.b.t. de lonen, de arbeidsvoorwaarden en de vakbondsafvaardiging.
De toekomstige uitdagingen
Natuurlijk is het aan de sociale partners van de petroleumsector om te beslissen hoe ze de sector in de toekomst willen vormgeven.
Zoals hierboven al is benadrukt, betekent de eenmaking van het paritair comité niet dat er één statuut is of dat de verschillen tussen de categorieën van werknemers verdwijnen.
Naast de vereenvoudiging van de administratieve procedures heeft het gefusioneerde paritair comité het echter ook al mogelijk gemaakt om vooruitgang te boeken wat betreft de harmonisering van bepaalde thematieken.
Zo kan gezegd worden dat de sociale partners een belangrijke eerste stap hebben gezet in de onderhandelingen over de evolutie die ze in de sector willen zien.